Masło shea

Masło shea

W składzie masła shea, zwanego inaczej masłem Karite, znajdują się zarówno kwasy nasycone i nienasycone, które są kluczowym składnikiem przy odmładzaniu i nawilżaniu skóry za pomocą kosmetyków. Fitosterole i witamina E chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Wyjątkowość masła shea wynika z wysokiej zawartości związków niezmydlających się, które nadają masłu większy potencjał leczniczy, chronią i wzmacniają warstwę rogową skóry. Pochodne kwasu cynamonowego, witamina A i katechiny działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów. Można stosować je do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów i dłoni a także okolic oczu. Jest polecane dla dzieci. Masło jest cenione za brak własności alergizujących. Pochodzi z Ghany, jest nierafinowane i tłoczone na zimno.

KUP TERAZ

Masło shea 100%
25,00 zł

Typ skóry

Masło shea nadaje się do wszystkich typów cery.  Jest szybko absorbowane przez skórę, a zawarte w nim substancje odżywce są wchłaniane bezpośrednio przez pory.  W przypadku cery mieszanej balansuje wilgotność skóry. Dla cery tłustej zaleca się stosowanie na noc lub zmycie po ok. dwóch godzinach, albo stosowanie tylko na miejsca wymagające szczególnego nawilżenia, np. pod oczy. Kosmetyczna alfa i omega, z uwagi na wysoką zawartość NNKT, polecana jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, zniszczonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, dojrzałej, podrażnionej, atopowej, z egzemą, łuszczycą, dermatozami, drobnymi obtarciami, po opalaniu. Masło głęboko penetruje skórę. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne sprawią, ze świetnie sprawdzi się jako wsparcie podczas kuracji cery trądzikowej. Masło shea ma też zdolności pochłaniania promieni UV.

Właściwości

  • Wpływa hamująco na procesy starzenia się skóry, redukuje zmarszczki wywołane przesuszeniem naskórka
  • Wzmacnia barierę lipidową, poprawia elastyczność skóry
  • Chroni skórę przed wolnymi rodnikami oraz promieniami UV
  • Reguluje pracę gruczołów łojowych i wydzielanie sebum
  • Przyspiesza gojenie się podrażnień i stanów zapalnych
  • Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo
  • Przyspiesza gojenie się ran, oparzeń, odmrożeń, odleżyn
  • Sprawdza się przy łuszczycy, egzemie i AZS
  • Zmniejsza rozstępy i pomaga zwalczać cellulit